Въпреки повишаването на лихвите и все още растящата инфлация в Турция, икономиката на страната някак постигна растеж. Анкара успя да избегне рецесия, съобщава Bloomberg. През последните две тримесечия централната банка на Турция извърши по-голямата част от масивните си повишения на лихвените проценти.

Курсът към по-строга парична политика от юни 2023-а година насам постави ограничения върху потреблението, което представлява повече от половината от брутния вътрешен продукт.Към днешна дата турската икономика е в размер на $1,1 трилиона, показват цифрите.

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Новият управител на Турската централна банка е оптимист

С рязко забавяне на кредитирането и тримесечен ръст на продажбите на дребно едва над нулата, целта е да се предизвика забавяне на все още високата инфлация.

Меко кацане

Растежът на БВП на Турция през четвъртото тримесечие е прогнозиран от 0,3%, коригиран за работните дни и сезонните промени, непроменен спрямо предходните три месеца. Малцина прогнозисти, включително Goldman Sachs Group, прогнозират леко свиване.

Загубата на икономически импулс е по-очевидна на годишна база, което вероятно доведе и до увеличение на БВП от 3,5% - спад от 5,9% през третото тримесечие.

Потребителските разходи все още са основният двигател на растежа в страната, благодарение на силните продажби на автомобили и увеличаването на заемите по кредитни карти, коментират експерти от Turk Ekonomi Bankasi AS.

Свиване на индустриалното производство

Свиването на индустриалното производство през последните три месеца на 2023-а година контрастира с лека експанзия в продажбите на дребно.

Това е повишение, което се дължи отчасти на скорошния скок в разходите за кредитни карти, тъй като потребителите преместиха покупките си в очакване на по-високи заплати преди местните избори през март.

Припомняме, че централната банка постави таван на максималната лихва, която заемодателите могат да таксуват по кредитни карти, въпреки вдигането на основния лихвен процент.

Турция си постави срок за драстично намаляване на инфлацията

Инфлацията в Турция може да се понижи до 36% и то още до края на 2024 година, като дезинфлацията ще започне ощ през месец май. Това съобщи новият управител на Турската централна банка Фатих Карахан, малко след като стъпи в длъжност.

Той прогнозира още, че до 2026-а година инфлацията ще се забави драстично, като се очаква тя да спадне до едноцифрено число - 9 на сто.

Китайски автоконцерни се отказват от инвестции в Турция заради Европа

Китайски автоконцерни се отказват от инвестции в Турция заради Европа

Има и отказ от сътрудничество с руския "АвтоВаз"