Инженерите, отговорни за поддръжката на хардуера във вятърната ферма на Burbo Bank, разположена край северозападното крайбрежие на Англия, могат да се чувстват горди от работата си.

Издигащи се на височина 195 метра, това са най-високите вятърни турбини с търговска цел на планетата. И вече започват да генерират енергия.

Новата вятърна ферма, която всъщност е допълнение към съществуващите инсталирани преди десетилетие съоръжения, се състои от 32 огромни турбини.

Всяка от тях е снабдена с три перки с дължина 80 метра, които позволяват да се изтласка осем мегавата енергия. Общо това прави 258 мегавата от цялата инсталация, която заработи официално тази седмица.

Според датската фирма DONE Energy, която отговаря за проекта, пълен оборот на перките на една турбина може да захрани с енергия цяло жилище за 29 часа.

Офшорната вятърна енергия не е непозната за Великобритания. Страната е инсталирала повече подобни съоръжения от която и да е друга държава в света и сега разполага с 5.5 гигавата мощност.

За разлика от това едва наскоро САЩ се сдобиха с първата си офшорна вятърна ферма. Но мнението на президента Доналд Тръмп относно технологиите може да забави успеха на Burbo Bank някъде в бъдещето на Америка.

Най-голямата плаваща вятърна ферма получи зелена светлина за построяването си

Най-голямата плаваща вятърна ферма получи зелена светлина за построяването си

Съоръжението ще започне да се изгражда в Шотландия