Най-голямата химическа компания в света - германската BASF, обмисля постоянни мерки за спестяване на разхода си в Европа, заради високите цени на енергията, застрашаващи нейната конкурентоспособност. Това стана ясно от изявление на главният изпълнителен директор и бизнесмен Мартин Брудермюлер, цитиран от Oilprice.

По думите му несигурността, която идва от огромния брой регулации, планирани от ЕС, тежат на химическата индустрия.

"Тези предизвикателни условия в Европа застрашават международната конкурентоспособност на европейските производители и ни принуждават да адаптираме структурите на разходите възможно най-бързо и и за постоянно. Като компания, трябва да действаме сега", коментира Брудермюлер.

Според него програмата на BASF за спестяване на разходи цели да защити а средносрочната и дългосрочната конкурентоспособност в Германия и Европа.

Проблемите на химическия концерн идват като предупредителни знаци за загуба на конкурентоспособност на европейската индустрия в дългосрочен план, заради скока на разходите за енергия през последните месеци.

Друг химически гигант, германският производител на полимерни материали Covestro обяви, че също се бори с високите цени на енергията и суровините, които повлияха на печалбите му през третото тримесечие.

"През третото тримесечие на 2022 г. резултатите бяха повлияни от високите цени на енергията и суровините в лицето на настоящата европейска енергийна криза", коментирана от компанията Covestro .

След като затвори завод, най-голямата компания за алуминий в Европа иска санции за руски метали

След като затвори завод, най-голямата компания за алуминий в Европа иска санции за руски метали

Доставките на руски алуминий в момента не са обект на санкции в САЩ и в Европа

Европейската промишленост е ударена от нарастващите енергийни разходи дотолкова, че някои заводи ограничават или спират производството, губят глобални пазарни дялове и рискуват трайни щети върху конкурентоспособността на Европа.

Нарастващите разходи за природен газ и електроенергия доведоха до скок в оперативните разходи за всички индустрии - от производството на стомана и автомобилостроенето до текстила и облеклото. Производителите няма голям избор, освен да ограничават, затварят или преместват производството, но по този начин те рискуват никога повече да не отворят отново в Европа, свивайки конкурентоспособността на ЕС, включително в индустриите, които са от решаващо значение за енергийния преход.

Неотдавна норвежката компания за алуминий Norsk Hydro ограничи производството в две топилни предприятия в Норвегия, заради намаленото пазарно търсене и през август обяви, че ще затвори алуминиевото съоръжение Slovalco в Словакия.

Norsk Hydro управлява най-големият завод за първичен алуминий в Европа и вчера стана ясно, че е призовала за налагане на санкции на руските метали, на фона на ситуация,в която европейските производители намаляват производството, за да се справят с нарастващите разходи за енергия.

"Европейските предприятия за алуминий наистина страдат от войната", коментира главният изпълнителен директор на компанията Хилде Мерете.