Норвежката компания за алуминий Norsk Hydro, която управлява най-големият завод за първичен алуминий в Европа, призовава за налагане на санкции на руските метали, на фона на ситуация,в която европейските производители намаляват производството, за да се справят с нарастващите разходи за енергия, пише Bloomberg.

"Европейските предприятия за алуминий наистина страдат от войната", коментира главният изпълнителен директор на компанията Хилде Мерете.

"Има известен парадокс - редица производители са се самосанкционирали по отношение на руския метал, докато има други, които купуват руски метал и печелят от войната в много направления."

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

Затварянето на топилни заводи в Китай и Европа се отразява на търсенето

Доставките на руски алуминий в момента не са обект на санкции в САЩ и в Европа, въпреки че няколко европейски купувачи се въздържат да купуват метала.

Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa Corp, написа в писмо до Лондонската метална борса през септември, че руският метал не трябва да се търгува на борсата за индустриални метали, според анонимни източници..

Norsk Hydro вече ограничи производството в две топилни предприятия в Норвегия заради намаленото пазарно търсене и през август обяви, че ще затвори алуминиевото съоръжение Slovalco в Словакия.