Доставките на алуминий продължават да намаляват, благодарение на спирането на топилните заводи, причинено от продължаващия недостиг на енергия. Цените на алуминия се радват възстановяване след последното повишение на лихвения процент от Фед. В краткосрочен план обаче цените на алуминия остават нестабилни.

По-рано тази седмица платформата MetalMiner отбеляза, че затварянето на топилни заводи в Китай и Европа се отразява на пазара на алуминий. В действителност търсенето продължава да спада. В Китай например, където строителството все още не е достигнало пика си след години на спиране на работа поради COVID-19, търсенето е сладнало. Въпросът обаче остава: нагоре или надолу ще тръгнат цените в дългосрочен план, пише Oilprice.

Цените на алуминия наскоро отчетоха спад, за който се смяташе, че има потенциал да остане и дългосрочна тенденция. Има обаче различни рискови фактори върху всяко възходящо ценово действие. Все пак нарастващата опасност от широко разпространен недостиг на доставки противодейства на това.

Недостиг на алуминиеви кутии

Алуминиевите кутии станаха все по-популярни през последните години, което повиши цените на алуминия. Много бизнеси и компании предпочитат алуминия пред стъклото, защото е по-лесен за опаковане и е по-евтин. Това, плюс глобалните спирания на производството, допринася "перфектна буря".

Използването на алуминий остава от решаващо значение за тези индустрии, но предлагането просто липсва. Проблемът е толкова сериозен, че сроковете за доставка на алуминиеви кутии са над 5-6 месеца. Постпандемичните дефицити във веригата за доставки също са проблем. Вероятно е спирането на производството да продължи да оказва влияние върху доставките на алуминиеви кутии и върху цените на алуминия.