Индонезия въвежда забрана на износа на палмово масло от 28 април, на фона на недостига на този продукт в страната, съобщи в-к Nikkei, цитиран от Интерфакс.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо заяви, че забраната се въвежда за неопределено време.

Това решение, по думите му, е взето, за да "се осигури достатъчно и достъпно предлагане на растително масло за храна в страната".

Индонезия е най-големият производител и износител на палмово масло в света, което масло масово се използва в хранителната промишленост, особено сладкарството.

Предишната забрана за износ от страната на този ценен хранителен продукт беше въведена в края на януари и отменена през март, но след по-малко от два месеца отново се въвежда.

Въвеждането на забрана за износ на палмово масло доведе до скок в цената му на световните пазари до рекордни стойности.

Значително увеличение на цената беше отчетено още в края на миналата година, а през тази година ситуацията се усложни от руско-украинския конфликт, който, по мнението на експерти, може да ограничи предлагането на растителни масла на световните пазари.

Фючерсите за палмово масло за юли на борсите в Малайзия в края на миналата седмица, само за ден нараснаха с 1,1% до 1484 долара за тон.

Що се отнася до Индонезия, независимо от това, че след намаленото предлагане в началото на годината, сега предлагането в страната вече e увеличено, цените на палмовото масло си остават високи.

Един от най-големите производители на палмово масло в света ограничава износа му

Един от най-големите производители на палмово масло в света ограничава износа му

Индонезия иска да понижи цената му на вътрешния пазар