Министерство на търговията на Индонезия ограничи износа на сурово палмово масло за шест месеца. Целта е, да се ограничи нарастването на цените му на вътрешния пазар, съобщи информационният портал Republika, цитиран от ТАСС.

От индонезийското ведомство посочват, че вече износителите на палмово масло са длъжни да декларират количеството на изнасяния продукт, за да получат разрешение за износа му.

Освен това, търговците трябва да докладват на индонезийските власти и количеството сурово палмово масло, което планират да реализират на вътрешния пазар.

На 19 януари индонезийското министерство на търговията определи пределна цена за всички видове растителни масла от 14 хил. индонезийски рупии (98 цента) за литър. В същото време, правителството ще компенсира производителите на растителни масла за разликата в цената.

По данни на индонезийското министерство на търговията, цените на палмовото масло са се повишили с около 40% в сравнение със същия период на миналата година.

Индонезия е един от най-големите производители на палмово масло в света. Страната изнася около 50 милиона тона палмово масло годишно. То има много широко приложение - от хранителната промишленост (предимно сладкарски изделия) до козметика.

Срив в производството очаква най-консумираното растително масло в света

Срив в производството очаква най-консумираното растително масло в света

Палмовото масло беше водещ двигател на тазгодишното рали на световните пазари на растителни масла