САЩ изпревариха Китай като най-голям търговски партньор на Германия през първото тримесечие на годината. Това показват изчисления на Reuters, базирани на официални данни от германската статистическа служба. Търговията на Германия със САЩ (общо внос и износ) възлиза на 63 милиарда евро за периода януари-март, докато тази с Китай е 60 милиарда евро, според данните.

През 2023 г. Китай беше най-големият търговски партньор на Германия за осма поредна година, като обемът на търговията между двете страни възлезе общо на 253 милиарда евро - сумата е само с няколко милиона евро по-голяма от тази на търговията със САЩ.

Най-голямата икономика в света е тази на САЩ, следвана от китайската. А германската икономика е най-голямата в Европа и се нарежда на 4-то място в света. Понастоящем 10 на сто от целия износ на Германия отива за САЩ, а 6 на сто - за Китай.

Износ на оръжие за каква сума одобри Германия през първото тримесечие

Износ на оръжие за каква сума одобри Германия през първото тримесечие

Над две трети от износа сега е за Украйна

"Износът на Германия за САЩ расте благодарение на силната икономика там, докато и износът, и вносът за и от Китай намаляват", коментира икономистът от германската Commerzbank Винсент Щамер. По думите, за промяната допринасят и структурни причини.

"Китай се придвижва нагоре и произвежда все по-сложни стоки, които изнася в Германия. В същото време германските компании произвеждат все повече у дома, вместо да изнасят стоки и производства в Китай", посочва Щамер.

През първото тримесечие на 2024 годината вносът на китайски стоки в Германия е спаднал с 12 на сто на годишна база, докато износът на германски стоки за Китай е намалял само с 1 на сто, посочва Юрген Матис от икономическия институт IW.

По думите му, "фактът, че китайската икономика се представя по-зле отколкото мнозина се надяват, а американската икономика надхвърля очакванията, допринася за развитието на тенденцията", казва още Матис.

Слабите страни на китайските автомобили, според германските шофьори

Слабите страни на китайските автомобили, според германските шофьори

Системите в помощ на водача понякога работят ненадеждно