Цените на петрола във вторник сутринта продължават да се понижават след рязък срив предния ден поради опасения от спад в търсенето в Китай поради сериозни ограничения, наложени от Пекин в отговор на увеличаването на заболеваемостта от COVID-19.

Новото избухването на заразата от коронавирус в Китай е най-голямото от началото на пандемията, отбелязва Bloomberg. В момента повече от 62 милиона души в Китай или вече са под ограничения, или скоро ще бъдат засегнати от тях.

Властите в Шанхай затвориха източната част на града, където се помещават финансовият квартал и индустриалните паркове, за четири дни от понеделник , за масови тестове на граждани. В бъдеще западната част на града също ще бъде затворена за четири дни.

Rystad Energy изчислява, че блокирането в Шанхай може да доведе до намаляване на търсенето на петрол с 200 хиляди барела на ден.

Увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 добавя нестабилност на петролния пазар в контекста на руско-украинския конфликт, както и напрежението в Близкия изток.

Цената на майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:18 ч. българско време е $111,50 за барел, което е $0,98 по-ниско от затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с $8,17 (6,8%) до $112,48 за барел.

Майските фючърси за амриканския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същото време се търгуват по 105,16 долара за барел, което е с 0,66 долара по-малко от крайната цена на предходната сесия. В понеделник цената на тези договори падна със 7,94 долара (7%) до 105,82 долара за барел.

Междувременно страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+ се готвят да проведат среща в четвъртък, за да обсъдят плановете си за май. Последните изявления на представителите на пакта предполагат, че ОПЕК+ ще реши да увеличи производството в съответствие с предварително договорения график.