Нисковъглеродната икономика на Великобритания вече достига стойност от над £200 млрд., или четири пъти размера на производствения сектор в страната. Очаква се растежът да се ускори в следващите години, гласи нов анализ, цитиран от The Guardian.

Въпреки че подкрепата от централното правителство е недостатъчна, анализът открива, че над 75 хил. бизнеса на Острова се занимават с нисковъглеродна дейност - от производители на вятърни турбини до заводи за рециклиране - и дават работа на над 1,2 млн. души.

Експерти посочват, че секторът не само има потенциалът да се справи с климатичната криза, но и да създаде устойчиви работни места и да подобри качеството на живот - с по-чист транспорт, намалено замърсяване на въздуха и по-добре изолирани домове. Но предупреждават, че ако Великобритания иска да предприеме нужната посока към преход към нисковъглеродна икономика, правителството трябва да мобилизира цялото общество зад "националната програма за трансформация".

Проф. Патрик Девин-Райт от Exeter University, водещ автор на доклада, казва, че през следващите години ежедневният живот на много хора ще се промени - от начина, по който отопляваме домовете си и как се движим из града, през това какво ядем, до това къде работим. "Ако не свържем всички точки, не смятам, че ще успеем навреме" да се справим с климатичната заплаха, казва той.

Изследването показва, че нисковъглеродният сектор се оценява на £205,7 млрд. По същата методология kMatrix открива, че производственият сектор е на стойност £55,6 млрд., а строителният - £132,9 млрд. Данните показват, че нисковъглеродният сектор нараства със 7,4% през фискалната 2018/29 до 2019/20 и се свива с 9% през следващата.