Нови технологични центрове се появяват из цяла Европа, стимулирайки развитието на пазарите на офис площи на необичайни места. Технологиите и свързаните с тях компании формират 20% от търсенето на офис площи в малки европейски столици като Лисабон, Вилнюс и Талин, според брокерски фирми.

Пазарът на площи под наем е еднакво силен и в други големи градове като Барселона, Краков и Единбург, които стават популярни в технологичната индустрия поради по-ниските наеми и увеличаващите се таланти.

Силното търсене на площи под наем от страна на технологичните компании помага да се увеличи цялостната наемна активност на много от тези пазари.

В Единбург са отдадени под наем над 88 000 кв. м офис площи за първите 9 месеца на 2017 г., повече от общото количество, отдадено през 2015 г. и 2016 г. В Лисабон през 2017 г. са отдадени над 167 000 кв. м офис площи, с 16% повече от 2016 г., според CBRE Group.

"Клиентите ми все повече се интересуват от вторите и третите (по големина) градове, а не само от столиците заради конкуренцията. Те казват: нека започнем да търсим все по-дълбоко за таланти", казва Стивън Флийтууд, ръководител на консултирането за локации в Европа в CBRE Group.

Допреди няколко години технологичните центрове в Европа бяха ограничени до няколко големи града като Лондон и Берлин, така както Силициевата долина, Сиатъл и Ню Йорк доминираха в САЩ. Но технологията вече не е просто индустрия, затворена в себе си.

Барселона е дом на десетки стартъпи и фирми за електронна търговия, които обслужват местното търсене, и по този начин не се чувстват задължени да отворят офис в традиционните технологични центрове. Базираната в Барселона GetYourHero.com позволява на клиентите да резервират услуга за почистване чрез приложение или онлайн, докато Deliberry.com обещава да достави продукти от супермаркета в рамките на 1 час.

"В момента може да се каже, че всяка компания е технологична", казва Том Керъл, ръководител на корпоративните изследвания за Европа в консултантската компания за недвижими имоти JLL.

Няколко европейски градове се надпреварват за рисково финансиране. Миналата година инвеститорите в рисков капитал вложиха 15.4 млрд. долара в компании, базирани в Европа - 2 пъти повече от вложените през 2014 г. 7.6 млрд. долара, според Preqin.

Тази тенденция се подхранва от инициативите на местните власти да изградят технологичната си индустрия, финансирайки стартъп инкубатори или организирайки мобилни или технологични конференции. Типичен пример за това е Световният мобилен конгрес в Барселона.

В каталунската столица наетите площи от технологични компании през 2016 г. и 2017 г. са с 66% повече от средните стойности за последното десетилетие. Технологичните компании във Вилнюс, Краков и Лисабон наемат съответно 196%, 39% и 28% повече в рамките на същия период, отчитат от JLL.

Историческите сгради в центъра на Лисабон са превърнати в инкубатори и споделени работни пространства. През 2016 г. и 2017 г. технологичните компании придобиха 28% повече офис площи от средното за последното десетилетие. Сред новите наематели, които планират да отворят операциoнни центрове и центрове за поддръжка през тази година, са Google и Uber.

Разбира се, все още е важно стартиращите фирми да бъдат свързани с традиционните технологични центрове като Берлин и Лондон за големи клиенти и финансиране. Но някои фирми се местят от тези градове, защото е по-лесно да се конкурират за таланти срещу големите технологични компании.

Платформата за анализ на данни Brainnwave е основана в Лондон през 2015 г., но година по-късно мести централата си в Единбург, отчасти за да привлече академични изследвания и таланти от местните университети, но и заради удобството при започване на бизнес.

"Преди 5 или 6 години бих си помислил, че всичко се случва в Лондон и Силициевата долина; защо да се изнасяте от тях", казва съоснователят на компанията Стив Коутс.

Междувременно някои региони виждат, че новите технологични компании се развиват от аутсорсинг операции и центрове за споделени услуги. Такъв е случаят със столицата на Литва Вилнюс, която от години е дом на технологични центрове и центрове за бизнес поддръжка на фирми като британската банка Barclays и компанията за парични преводи Western Union.

Литовската столица вече привлича операции за развитие на технологиите от големи компании като Uber, а и от по-малки фирми като американския производител на софтуер Unify Square и белгийската компания за научни изследвания на данни Sentiance.

Sentiance избира Вилнюс, защото градът разполага с голямо количество инженери и изследователи на данни на местно ниво, а може да привлече и старши инженери, които искат да избягат от хаотичния живот на големите градове.

"Вероятно ще изградим по-малки технологични центрове в бъдеще, базирани на качеството на живот и наличието на таланти", казва Тоон Ванпарис, изпълнителен директор на Sentiance.

Напоследък във Вилнюс се наблюдава истинска мания в изграждането на модерни офиси. Офис площите се очаква да нараснат с 9% до края на тази година до 762 000 кв. м, според Ober-Haus Real Estate Advisors.

Вторият по големина град в Полша - Краков в момента надгражда върху опита си в аутсорсинга, стараейки се да привлече ново технологично развитие. Разработчикът на софтуер EPAM Systems, който се търгува на Уолстрийт и има пазарна стойност от 6 млрд. долара, през 2016 г. отвори втория си офис в Краков, за да обслужва клиенти и да разработва софтуер.

Компанията има няколко офиса в Централна Европа, но този в Краков ще бъде най-големият в региона с около 1000 служители. "Разходите са едната причина, но втората причина е наличието на талант", посочва Балаш Фейеш, съвместен ръководител на световния бизнес в EPAM.

Други европейски градове се възползват от успеха на 1 или 2 технологични компании. Такъв е случаят със столицата на Естония Талин, която е дом на ранното развитие на Skype. Компанията бе купена от Microsoft за 8.5 млрд. долара през 2011 г., но продължава да има офис за развитие в естонската столица.

Създателите на TransferWise, стартъп за парични преводи по цял свят, оценен на повече от 1 млрд. долара, също са естонци. Технологичните компании са наели 21% от всички офис площи, наети в града между 2012 г. и 2017 г., по данни на JLL.

Някои по-големи технологични компании избират градове, които все още не са на технологичната карта. Американският разработчик на софтуер EPAM планира тази година да отвори офис в Малага, 6-ият по големина град в Испания.

Фейеш нарича Малага Сан Диего на Европа. Компанията се надява да привлече таланти от цяла Европа, търсещи по-добро качество на живот. "Мисля, че днес във всеки град има технологична сцена", каза той.