Цените на петрола се покачват в четвъртък сутринта след значителен спад през предходните две сесии на фона на опасения относно перспективите за търсенето на суровината.

Към 9:20 часа българско време стойността на мартенските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е $78,32 за барел, което е с $0,48 по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с $4,26 (5,2%) до $77,84 за барел.

Цената на фючърсите за американския еталон WTI за февруари при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши към същия момент с $0,60, до $73,44 за барел. До затварянето на предишната търговия стойността на тези контракти падна с $4,09 (5,3%) до $72,84 за барел.

Цените на петрола се понижиха с около 9% през последните две сесии, тъй като нарастването на случаите на COVID-19 в Китай помрачава краткосрочните перспективи за търсенето на петрол в тази страна.

Освен това опасенията от недостиг на енергийни ресурси на световния пазар през зимата, които подкрепиха цените през последните месеци, отслабват предвид по-мекото от очакваното зимно време в САЩ и Европа, отбелязва Bloomberg.

Фокусът на търговците е върху доклада за енергийните запаси в САЩ, който ще бъде публикуван от Министерството на енергетиката на страната по-късно в четвъртък.

Публикуваните предния ден данни на Американския петролен институт (API) показват увеличение на стоковите резерви от суровината в САЩ за седмицата, приключила на 30 декември, с 3,3 милиона барела.