Цените на петрола продължават да се повишават в петък на фона на нарастващия оптимизъм сред търговците относно перспективите за търсене на енергийни ресурси.

Пазарът беше подкрепен от силна статистика за американската икономика, публикувана вчера. Броят на новите заявления за обезщетения за безработица в САЩ падна до минимум от началото на пандемията, темпът на продажбите на дребно през март беше най-високият от май миналата година и значително надмина прогнозите.

Оптимизмът относно перспективите за търсенето остава ключов компонент на растежа на петролния пазар, заяви анализаторът на Schneider Electric Робърт Фрейзър.

Цената на юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 ч. българско време в петък е 67,32 долара за барел, което е с 0,38 долара повече от цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,36 (0,5%) - до $66,94 за барел.

Майските договори за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент се търгуват по 63,81 долара за барел, което е с 0,35 долара по-високо от нивото в края на предходната сесия . Ден по-рано цената им се покачи с 0,31 долара (0,5%) - до 63,46 долара за барел.

"Бързият темп на ваксинациите, както и намаляващите страхове от пандемията, дават на пазара добър тласък за устойчив растеж", каза Фил Стрийбъл, петролен стратег в Blue Line Futures.

По-рано тази седмица Международната енергийна агенция (IEA) повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2021 г. с 230 000 барела на ден, позовавайки се на подобрена икономическа перспектива. Според IEA търсенето на петрол през 2021 г. ще достигне 96,7 милиона барела на денонощие, което е с 5,7 милиона барела повече от потреблението през 2020 година.

Министерството на енергетиката на САЩ от своя страна обяви намаляване на стоковите резерви от нефт в страната миналата седмица с 5,89 милиона барела. Спадът в запасите е регистриран за трета поредна седмица. Анализаторите от S&P Global Platts прогнозираха намаляване на американските петролни запаси с 2,9 милиона барела.