За първите 8 месеца (януари-август) на годината Русия стана най-големият доставчик на въглища за турския пазар, осигурявайки около 70% от целия турски внос на това гориво. Ръстът на доставките се постигна в голяма степен чрез предоставяне на отстъпки в цените, поради което руските въглища изместват по-скъпото колумбийско твърдо гориво.

За периода януари-август Русия като цяло увеличи износа на въглища за средиземноморските страни. Увеличението на доставките от Русия е основно за Турция, докато мароканските купувачи не проявяват толкова активен интерес към руските въглища.

Увеличението на износа за Турция компенсира спада при доставките за Мароко, където има затруднения с плащанията и митническите документи. Според анализатори, ако отстъпките в цените се запазят, руските въглища ще продължат да доминират на турския пазар.

По данни на Kpler, през януари-август 2023 г. руският износ на въглища за Турция се е увеличил с впечатляващите 55% на годишна база, до 14,6 милиона тона.

Европа замени руските въглища с внос от Казахстан

Европа замени въглищата от Русия с внос от нейна съседна държава

Причината са санкциите

А по данни на Argus, турските електроцентрали заменят по-скъпите колумбийски въглища с руско твърдо гориво. Освен това, електроцентралите повишават потреблението на евтини въглища за сметка на по-скъпия природен газ, включително газа от Русия. В резултат на това, руските въглища сега достигат почти 70% от турския внос спрямо една трета година по-рано. Руските компании, които увеличават доставките на въглища за Турция, са: СУЕК, "Кузбасразрезвъглища", "СДС-въглища", "Талтек".

Така руските доставчици на въглища използват тактика на дъмпинга при цените, която се прилага все по-рядко в Далечния изток, но продължава да е ефективна при доставките по Южното направление.

Коя държава измести Русия като най-голям износител за Турция

Коя държава измести Русия като най-голям износител за Турция

Доставките за юни падат драстично, и то не само на енергоносители