В месеците преди провеждането на президентските избори в САЩ кандидатът Доналд Тръмп заяви, че сред приоритетите му е предоговарянето на търговските споразумения на страната и най-вече на тези с Мексико, Канада и Китай.

Имотният магнат твърди, че търговските отношения с трите държави с в ущърб на Щатите. Всъщност обаче се оказва, че нещата не стоят по точно такъв начин.

Според анализ на CNN Money направен на база на данните от официалната статистика за американската икономика, търговията на САЩ с трите държави акумулира на година по 1,9 трилиона долара, което е голяма хапка от общата търговия на страната, възлизаща на 5 трилиона долара.

И все пак Тръмп заяви, че ще настоява за промени по споразумението за свободна търговия в Канада и Мексико НАФТА или в най-лошия случай Щатите ще излязат от него. Също така той се закани да въведе такса от 45% за внасяните китайски стоки и по-високи данъци за американските компании, произвеждащи в Мексико. 

Все още е прекалено рано да се каже кои от обещанията си ще изпълни новоизбраният президент. Във всеки случай обаче той ще трябва да има няколко неща предвид:

- Китай е най-големият търговски партньор на Щатите с размер на сделките на година около 663 милиарда долара. Китайският износ за САЩ е достигнал 500 милиарда долара.

- Обемът на търговията с Канада е 662 милиарда долара, което е само малко по-малко от този с азиатската държава. Страната е най-големият пазар за американски продукти, като там се потребяват 15% от всички стоки и услуги, идващи от Щатите. Те се изчисляват на 337 милиарда долара годишно. 

- Мексико е третият най-важен търговски партньор на САЩ с обем на сделките в размер на 586 милиарда долара. 

- Следващите по важност са Япония, Германия, Великобритания и Северна Корея, които взети заедно са отговорни за 884 милиарда долара от търговията на Америка.