В Русенския университет "Ангел Кънчев" ще бъде открит IP Point - "мини" информационно-консултативен център в областта на индустриалната собственост на университетско ниво, съобщиха от Патентно ведомство.

На откриването ще присъстват Антонио Кампинос, президент на Националния институт за индустриална собственост на Португалия и Жоао Неграо, директор "Международна дейност".

В рамките на церемонията, председателят на Патентното ведомство на Република България, Костадин Манев, и ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев", доц. д-р. Марко Тодоров, ще подпишат Договор за сътрудничество в областта на закрилата на индустриалната собственост.

Този договор ще регламентира формите и начините на взаимодействие между двете институции, в съответствие със сферите им на дейност с цел развитие и разширяване на сътрудничеството помежду им чрез обмен на опит, помощ и информация по въпроси от взаимен интерес в областта на иновациите, обучението и информационните системи.

Центърът се открива със спомоществователството на Алианса по интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията.

В Техническия университет - Варна днес също ще бъде открит Информационно-консултативен център в областта на индустриалната собственост.

Ще бъде подписан и Договор за сътрудничество между Патентно ведомство и Технически университет - Варна.