Индийската икономика е загубила набраната инерция през последните три месеца от 2016 година, след като премиерът на държавата Нарендра Моди извади от обращение най-едрите банкноти.

Изненадващата крачка доведе до парична криза в страната, а ходът удари върху потреблението и бизнеса.  Но ситуацията може да се съвземе през това тримесечие, сочи анкета на Reuters.

След като отчете ръст от повече от 7 процента през шест последователни тримесечия, брутният вътрешен продукт на Индия се очакваше да се разшири с 6.5 на сто през периода от октомври до декември, което са най-слабите стойности от близо три години.

Резултатите от гласуването предполагат, че растежът ще остане под 7 на сто през първото тримесечие на 2017 година.

Брутният вътрешен продукт на страната за фискалната година до март 2017 г. се очаква да нарасне с 6.9 процента, сочи запитването сред около 20 икономисти.

Това е по-високо ниво от оценката на Международния валутен фонд за 6.6 процента.

Някои от икономистите са уверени, че демонетизацията може да увеличи потреблението и инвестициите в по-дългосрочен план.

Малко повече от половината, 9 от 15 икономисти, смятат, че няма да бъде постигната първоначалната цел за премахването на черни пари от системата.