Парното да поскъпне извънредно още от 1 ноември искат от ДКЕВР, съобщи председателят й Константин Шушулов, информира Дарик.

Регулаторът очаква до края на месеца да бъде променена наредбата за топлоенергията, която да позволи извънредно поскъпване на парното от 1 декември заради новите цени на природния газ.

Преди седмици Шушулов прогнозира, че цената на топлото ще скочи извънредно с 12% преди края на годината.

Вчера Министерството на външните работи е внесло в Министерски съвет исканото от енергийния регулатор извънредно поскъпване на парното чрез промяна на наредбата за топлоенергия, съобщи Шушулов.

Шушулов обаче отказа да обясни кой ще плати извънредното отчитане на топломерите след промяната на цената. Той бе категоричен, че Комисията ще работи в посока това да бъде разход на топлофикациите, а не на потребителите.

"Ще гледаме пък да не ви го калкулират", каза председателят на ДКЕВР.
Шефът на регулатора обясни, че докато топлофикациите не започнат да инвестират в производство на ток, цената на парното ще продължи да върви нагоре.

Той подчерта, че парното може да бъде с около пет пъти по-евтино, ако дружествата вложат средства в когенерации. В тази посока, към строеж на такива мощности в ТЕЦ „София", интерес са заявили две фирми, в това число и ЧЕЗ-България, каза Шушулов.

Той подчерта, че чешката компания трябва да осигури едномесечно отчитане още от следващия месец за около 200 000 свои абонати.
"Веднага ще стартира, след като им дадат последните фактури за тримесечното отчитане", заяви Шушулов.

На въпрос, дали ЧЕЗ има потенциала да осигури едномесечното отчитане на сметките, Константин Шушулов отговори, че това си е техен проблем.