Единствената авиокомпания, която в момента изпълнява полети на новооткритото летище, близо до град Брашов заяви Dan Air обмисля спиране на полетите от него след редица повтарящи се инциденти, довели до закъснения и кацания на други летища.

Решението все още не е окончателно, но главен изпълнителен директор на компанията Мат Иън Дейвид, главен изпълнителен коментира, че може да спре полетите от новооткритото летище в Брашов, цитиран от Economica.net.

Решението идва след инцидента от 24 юни, когато на самолет на компанията, който се е движел по маршрута Мадрид-Брашов-Букурещ беше отказано кацане, въпреки неблагоприятните метеорологични условия, заради факта, че операторът за управление на полета Romatsa е дал приоритет на излитащ самолет. Операторът твърди, че е следвал стандартни процедури.

Над 150 милиона са предвидените инвестиции в летище София до края на 2025 година

150 милиона лева за ремонт: Летище София трябва да бъде преобразено до две години - ето как

Какво предстои?

Международното летище Брашов-Гимбав беше официално открито на 15 юни. Това е първото ново летище в Румъния от 50 години насам. Намира се в град Гимбав, който е на около 10 километра от Брашов.

Проектът е на стойност около 70 милиона евро. Дължината на пистата е 2820 метра, ширина - 45 метра. Според а "Аджерпрес" това е единственото в Югоизточна Европа летище, в което трафикът се наблюдава чрез виртуална контролна кула.