Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в Еврозоната, особено по отношение на инфлацията. Няма как някои продукти да са по-скъпи от същите в западноевропейските страни. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските политики и еврофондове Атанас Пеканов пред БиТиВи.

Той обясни, че през есента е започнало намаляването на месечното ниво на инфлацията, като обаче трябва да спадне още много, за да покрием изискванията за Еврозоната. Следващите мерки трябва да бъдат в сектора на храните и в енергийния сектор, посочи Пеканов.

Най-големият проблем преди влизането на България в Еврозоната би бил търговските обекти да спекулират с цените на основните стоки, предупреди той и добави, че ще е много важно партньорството с търговските вериги. Ако търговските вериги се съгласят на партньорство, това ще повиши доверието на българските граждани за приемането на еврото, очаква той.

Във връзка с високите цени в търговските вериги и налага ли се таван на цените, Пеканов заяви, че за таван на цените на малката потребителска кошница не може да се говори. Пазарът не ни дава много причини да му вярваме, но такива резки и агресивни мерки не сме обсъждали, обясни той и добави, че ще се вземат меки мерки. Ако меките мерки не дадат резултат, е възможно служебното правителство да спре помощите за големите компании и индустрията.

Пеканов: България няма да обедее след като приемем еврото

Пеканов: България няма да обедее след като приемем еврото

Tой очаква да има повече контролни механизми

По думите му не е нормално в повечето европейски столици млякото да е едно евро или един долар, а тук да е 3.60 лв. В България трябва да бъдем по-активни за сваляне цените на основните стоки и за това контролните регулатори трябва да бъдат активни. С влизането в Еврозоната и приемането на еврото ще има повече натиск някои цени да падат, а не да се увеличават, смята Пеканов.

"Държавата е само с единия крак в Еврозоната. След приемането на еврото ще си спестим разходите от превалутиране", посочи Пеканов и призна, че информационната кампания за еврото се забави.

Той изтъкна, че около 1 млрд. лв. трябва да получи България по Плана за възстановяване във сектора декарбонизация и енергетика. Трябва да се отделят средства и за енергийното обновяване - около 300 млн. лв., но не трябва да бъде финансирано на 100% от държавата, коментира Пеканов.

По отношение отдалечаването на България от Шенген, Пеканов посочи, че с огромния мигрантски натиск държавата няма да може да се справи сама. За българо-турската граница трябва да се дават и европейски средства, защото това е граница на цяла Европа.