"Не смятам, че България ще обеднее от приемането на еврото". Това заяви служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов пред БиТиВи. Той очаква след приемането на еврото България да има повече контролни механизми и да се засили финансовата стабилност.

България трябва да се стреми към по-тясна интеграция в европейските процеси, а европейските механизми могат да служат като гарант за стабилност, каза Пеканов.

За служебния кабинет продължава да бъде приоритет европейската интеграция, като освен това могат да се подготвят всички защитни механизми за потребителите. Подготвя се и информационната кампания за еврото у нас.

"Трябва да бъдем честни за рисковете и как институциите ще ги адресират", подчерта служебният вицепремиер.

Пеканов обясни, че превалутирането след приемането на еврото 6 месеца ще е безплатно, а след това през централната банка завинаги.

Атанас Пеканов добави още, че България има много добра комуникация с Европейската комисия и очакваме средствата от Плана за възстановяване тази есен.

За посещението си в Хърватия и тамошното приемане на еврото, Пеканов обясни, че процесът по приемане на еврото в Хърватия върви добре, без притеснения. Еврото ще стане официална валута от 1 януари 2023 г. в Хърватия. Той е разговарял с граждани и с бизнеса на Хърватия, които не са изразили притеснения от закръглянето на цените в евро.