Цената на суровия петрол от европейската марка Brent спадна под $77, а тази на американския еталон WTI слезе под $73 за барел във вторник сутринта, компенсирайки ръста от предишната сесия.

Инвеститорите стават предпазливи преди ключовите доклади за инфлацията в САЩ, които биха могли да повлияят на следващото решение на Федералния резерв за лихвените проценти. Междувременно стойността на референтните световни петролни бенчмарки натрупа повече от 6% през последните две сесии, тъй като страховете от рецесия в САЩ отслабнаха и перспективите за доставките останаха трудни.

По-силните от очакваното данни за ръста на работните места и заплатите в САЩ показват, че икономиката на САЩ остава устойчива в условията на висока инфлация и нарастващи лихвени проценти. Кръг от доброволни съкращения на добива от някои членове на споразумението ОПЕК+ също започва този месец, затягайки световния пазар. Инвеститорите сега очакват краткосрочния прогнозен доклад на Администрацията за енергийна информация на САЩ във вторник и оценката на ОПЕК за състоянието на петролния пазар.

Към 9:15 часа българско време юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевнтиняха с $0,58 до $76,42 за барел.

В същото време котировките за юнските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спаднаха с $0,64 - до $72,51 за барел.

До края на миналата седмица Brent загуби 6,3%, WTI - 7,1%, макар и двете марки поскъпнаха миналия петък. Котировките бяха подкрепени от отслабването на щатския долар и очакванията за решение за намаляване на производството след резултатите от срещата на ОПЕК, пише Trading Economics.