Цените на петрола слабо се покачват в петък, но завършват седмицата със спад на фона на сигнали за намаляване на търсенето в Китай и наличието на достатъчно обем от суровината на световния пазар.

От началото на тази седмица котировките както на Brent, така и на WTI паднаха с повече от 3%, в четвъртък цените се сринаха до най-ниските си нива от януари.

Преди това стана известно, че властите на китайския град Чънду, където живеят 21 милиона души, удължиха текущото блокиране заради ковид. Според японската инвестиционна банка Nomura в 49 китайски града са въведени всякакви карантинни мерки, които ограничават движението на общо 291,7 милиона души.

Цената на ноемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време в петък е 89,47 долара за барел, което е с 0,32 долара (0,75%) по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,15 (1,3%) до $89,15 за барел.

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 83,81 долара за барел, което е с 0,27 долара по-високо от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в четвъртък стойността на тези контракти се увеличи с $1,6 (2%) до $83,54 за барел.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани в четвъртък, показаха рязко увеличение на стоковите петролни резерви в страната, което беше изненада за анализаторите.

Търговските запаси от петрол в Съединените щати миналата седмица са се увеличили с 8,85 милиона барела - до 427,19 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката. Това е най-високото седмично увеличение от април. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад на запасите с 1,9 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин са се увеличили с 333 хил. барела, на дестилати - с 95 хил. барела.

Енергийните данни показаха "мащабно" увеличение на петролните запаси в САЩ, което доведе до спад в цените в четвъртък, каза Тайлър Ричи, редактор на Sevens Report Research.

Въпреки това "пазарът бързо се стабилизира, тъй като цените на фючърсите вече бяха близо до нивата на свръхпродаденост след резкия спад в сряда", пише Market Watch.