Цените на петрола отново се покачват в сряда сутринта, след като спаднаха с повече от 6% през предишната сесия.

Към 9:10 ч. българско време майските фючърси за сорта Brent поскъпват с $2,12 на лондонската борса ICE Futures до цена от $102,03 за барел. Във вторник котировките се сринаха с 6,99 долара (6,5%) до 99,91 долара за барел.

Априлските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват с $1,32 повече о т вчера - по $97,76 за барел. В хода на преходната сесия цената на тези контракти падна с $6,57 (6,4%) до $96,44 за барел.

Цените на световните референтни марки Brent и WTI достигнаха най-високите си стойности от 2008 г. на 8 март на фона на военната операция на Русия в Украйна, но оттогава те вече са спаднали с 22%, което показва "меча" тенденция, отбелязва MarketWatch.

Спадът на цените на петрола беше улеснен по-специално от опасенията от намаляване на търсенето в Китай, където има поредно огнище на COVID-19, поради което бяха въведени карантинни ограничения в редица региони на страната.

"Основната характеристика на пазара в момента е високата волатилност", каза Джон Дрискол, анализатор в JTD Energy Services Pte. в Сингапур, за Bloomberg. "Тук няма фундаментални фактори, всичко е геополитика, истерия и страх. Петролният пазар отново може да ръгне нагоре , но може би не толкова драстично."

Данните от Американския петролен институт (API), публикувани през нощта, показват увеличение на стоковите запаси от петрол в САЩ миналата седмица с 3,75 милиона барела.