В хода на петролната търговия в четвъртък сутринта цените отново се насочват към спад след силното им покачване в сряда заради данните за рязък спад на петролните запаси в САЩ.

Пазарът продължава да бъде под натиск от липсата на споразумение по въпроса за увеличаване на лимита на държавния дълг на САЩ. Крайният срок за повишаване на тавана на държавните заеми наближава: Министърът на финансите на Джанет Йелън потвърди предния ден, че средствата на нейното ведомство вероятно ще се изчерпят в началото на юни.

Цената на юлските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в четвъртък е $77,89 за барел, която е с $0,46 по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В сряда тези договори поскъпнаха с $1,52 (2%) до $78,36 за барел.

В същото време юлските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с $0,51, до $73,83 за барел. В резултат на вчерашната сесия цената на тези контракти се повиши с $1,43 (2%) до $74,34 за барел.

Стоковите резерви от петрол в САЩ са намалели с 12,456 милиона барела миналата седмица, според доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван в сряда. Това е най-резкият спад от ноември 2022 г., отбелязва Trading Economics.

Търговските запаси от бензин са намалели с 2,05 млн. барела, а от дестилатите - с 561 хил. барела.

Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, очакваха намаляване на запасите от петрол с 500 хил. барела, бензин - с 2,1 млн. барела, дестилати - с 600 хил. барела.

Търсенето на петрол остава силно въпреки признаците за отслабване на световната икономика, каза анализаторът на Price Futures Group Фил Флин.

"Пазарната ситуация предполага, че запасите от петрол ще продължат да намаляват през следващите седмици, тъй като предлагането на бензин е ограничено, докато сезонът за нарастване на търсенето наближава", цитира експерта Market Watch.