Цените на петрола от еталонните световни марки в понеделник се повишава, след като Саудитска Арабия заяви, че има намерение да съкрати износа на суровината с 500 хил. барела на денонощие през следващия месец, съобщава Dow Jones.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $1,13 - до $71,31 за барел. По време на търговията в петък тяхната цена спадна с $0,47 и в края на сесията бе $70,18 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка декември в същото време се качват $0,68 - до $60,87 за барел. По време на предходната търговска сесия те поевтиняха с $0,48, до $60,19 за барел.

Страните участнички в пакта ОПЕК+ ще съкращават добива в случай на устойчиво свръхпредлагане на петролния пазар. Това заяви енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих пред журналисти преди заседанието на мониторинговия комитет по спазване на споразумението. По неговите думи в момента се наблюдава признаци за излишъци на петролния пазар в САЩ.

Министърът подчерта, че страните участниците в ОПЕК+ ни биха искали да съкращават петролния добив, но все пак обемите на производството през декември ще бъдат по-малки от тези през ноември. Неговата страна е получила заявки за доставка през декември с 500 хил. барела по-малко от ноември.