Петролният пазар в петък възобнови ръста на котировките след мащабните разпродажби в последните няколко дни. И все пак еталонните марки тази седмица най-вероятно ще зафиксират най-голямото си поевтинява от май насам.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures денс сутринта се покачи с $0,86 - до $81,12 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка ноември на нюйоркската борса (NYMEX) в същото време се повиши с $0,74 - до $71,71 за барел.

В хода на търговията в четвъртък контрактите за сорта Brent свалиха цената си с $2,83 (3,41%) - до $80,26 за барел, а WTI поевтиня с $2,20 (3,01%), до $70,97 за барел.

От началото на седмицата Brent поевтиня с 3,6%, а WTI - с 3,5%.

ОПЕК влоши оценката си за световното търсене на суровината през 2019 година заради отслабването на глобалния икономически растеж и повишаване на добива в САЩ и други страни извън картела.

За петролния пазар е необходимо да се отчитат и фундаменталните икономически фактори, а не само геополитическите рискове, които доведоха до скока на цените на суровината в последните седмици. Но безспорно, се запазва и неопределеността във връзка с съкращаването на иранските доставки, остава и опасността от дефицит на предлагането, което ще диктува положителна динамика на петролните цени, отбелязват анализаторите.