Цените на петрола се понижават за трета поредна сесия в сряда сутринта поради опасения относно глобалната икономика и затягането на ограниченията срещу COVID пандемията в Китай.

Към 9:15 часа българско време стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 94,12 долара за барел, което е с 0,16 долара по-ниско от цената на затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $1,90 до $94,29 за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 89,30 долара за барел, което е с 0,05 долара по-малка от тази в края на вчерашната търговия. В хода на предходната сесия цената на тези договори падна с $1,78 до $89,35 за барел.

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2023 г. до 2,7% в сравнение с 2,9% през юли. Прогнозата за 2022 г. остана непроменена - МВФ все още очаква глобален ръст на БВП от 3,2%.

МВФ също призова централните банки да продължат да се борят с инфлацията, въпреки страховете на пазара, че това може да доведе до спад в икономиката.

Вниманието на търговците тази седмица ще бъде насочено към публикуването на данни за инфлацията в САЩ в четвъртък. Анализаторите, анкетирани от FactSet, средно очакват тя да се забави до 8,1% през септември от 8,3% през август. На месечна база се очаква цените да се покачат с 0,2% след ръст от 0,1% месец по-рано.

Междувременно Шанхай и няколко други големи града в Китай засилиха тестовете за коронавирус на жителите до най-активното ниво от август и наложиха ограничения за пътуване.

"Китайските власти сигнализират, че нямат намерение да облекчат политиката си за борба с коронавируса, което изостря ситуацията по отношение на търсенето", казаха анализатори на ANZ Research.