Цените на петрола във вторник слабо се понижават след подема им в понеделник, предизвикан от появилия се оптимизъм за хода на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Вицепремиерът на държавния съвет на КНР Лю Хе, водещ китайската делегация за преговорите, американският финансов министър Стивън Мнучин и търговския представител Роберт Лайтхайзер в хода на телефонен разговор са постигнали договореност за решаване на някои проблеми, съобщиха от китайското търговско министерство.

По-рано бе съобщено, че Лю Хе е поканил американските си колеги в Пекин за нов кръг разговори.

Оптимистичните новини от фронта на търговската война между двете най-големи икономики в света подкрепят петролния пазар от началото на октомври. Поддръжка за цените идва и от продължаващото съкращаване на сондажната активност в САЩ.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спада до $63,61 за барел. В понеделник цената на тези контракти се покачи с $0,26 - до $63,65 за барел.

Фьючърсите за януари за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,08 - до $57,93 за барел. В хода на вчерашната търговия те поскъпнаха с $0,24 - до $58,01 за барел.

Както показва анкета на Bloomberg, преди излизането на официалните данни за състоянието на запасите от суровина в САЩ, те вероятно са се съкратили с на 939 хиляди барела, за първи път от пет седмици.

В същото време вниманието на пазарните участници постепенно се насочва към срещата на страните участнички в пакта ОПЕК+ в началото на декември. Във Виена най-вероятно ще се обсъди възможността за продължаване действието на споразумението на съкращаване на добива до юни 2020 година.