Цените на петрола във вторник се понижават, натиск върху пазара оказват сигнали от Русия, че е твърде рано да се говори за ново и по-съществено съкращаване н добива.

Това поставя под съмнение възможността ОПЕК и нейните партньори да балансират предлагането на суровината на фона на влошаващите се прогнози за намаляване на глобалното търсене, коментира агенция Bloomberg.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures е $61,36 за барел, което е с $0,21 под нивото й в края на търговията вчера. В хода на сесията в понеделник тези контракти поевтиняха с $0,45 (0,73%), до $61,57 за барел.

Фючърсите за декември на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,2 (0,36%) - до $55,61 за барел. По време на търговията във вторник цената на тези контракти спадна с $0,85 (1,5%), до $55,81 за барел.

Коментарите от страна на Русия показват отсъствието на консенсус в рамките на пакта ОПЕК+ по въпроса за по съществено съкращаване на добива, казва анализаторът на HI Investment & Futures Corp. в Сеул Уил Сунчил Юн. Експертът добавя, че тази позиция, а така също данните и прогнозите за ръст на запасите в САЩ, държи цената на "черното злато" далеч от подема.