Цените на петрола се покачват във вторник сутринта благодарение на обявените в Китай мерки за подкрепа на пазара на недвижими имоти, чиито проблеми продължават да възпират икономическия растеж в страната.

Китайската народна банка ще разшири своята програма за подкрепа на строителните предприемачи, включително насърчаване на банките да отпускат заеми на представители на сектора за завършване на жилищни проекти, съобщава MarketWatch.

Вниманието на търговците тази седмица е насочено към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ за юни, както и месечните отчети на ОПЕК и Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Днес, към 9:25 часа българско време цената на септемврийските фючърси за европейския сорт Brent се повиши с $0,35 на лондонската борса ICE Futures, до $78,04 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,78 (1%) до $77,69 за барел.

Августовските фючърси за американския еталон WTI в същото време поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса с $0,50 - до $73,49за барел. По време на предишната сесия цената на тези договори спадна с $0,87 (1,2%) до $72,99 за барел.

"Нов стимул за китайския пазар на недвижими имоти подкрепя пазара на петрол. Данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани в сряда, могат да определят посоката на пазара, доколкото те ще покажат, какво да се очаква от Федералния резерв в близките месеци ", каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING Groep NV.