Цените на петрола се покачват в сряда след публикуването на данни от Американския петролен институт (API) за неочаквано намаляване на стоковите запаси от суровината през миналата седмица.

Очакванията за намаляване на предлагането подкрепят пазара. Преди това Ирак обяви спад в производството през януари-февруари до 3,6 милиона барела от 3,85 милиона барела на ден през декември. В същото време нарастването на заболеваемостта от коронавирус и по-бавното от очакваното ваксиниране в САЩ и Европа замъгляват перспективите за възстановяване на търсенето на петрол през първата половина на 2021 г., отбелязва Trading Economics.

Мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта към 9,15 ч. българско време на лондонската фондова борса ICE Futures поскъпнаха с 0,37 долара до 56,28 долара за барел. Във вторник цената на тези контракти се повиши с 0,03 долара (0,1%) до 55,91 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се качват с 0,38 долара , до 52,99 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с 0,16 долара (0,3%) до 52,61 долара за барел.

Според доклад на API, стоковите резерви от суров петрол в САЩ през седмицата, приключила на 22 януари, са намалели с 5,27 милиона барела, след като се бяха увеличили с 2,56 милиона седмица по-рано. Анализаторите очакваха средно увеличение на запасите с 0,6 милиона барела, пише Trading Economics. Междувременно запасите от бензин, според API, са се увеличили с 3,1 милиона барела, на дестилатите - с 1,4 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които се търгуват на NYMEX, спаднаха с 3,5 милиона барела.

Американското министерство на енергетиката ще публикува своите данни за енергийния инвентар по-късно в сряда. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, осреднено прогнозират спад на запасите от нефт в САЩ през миналата седмица с 1,7 милиона барела. Запасите от бензин в страната се очаква да се увеличат с 1,2 милиона барела през седмицата, а на дестилатите - да намалят с 800 хиляди барела.