Цените на петрола от еталонните световни марки растат в сряда след публикуването на данни от Американския петролен институт (API), които показаха неочакван спад в американските запаси миналата седмица.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 920 ч. българско време в сряда се търгуват по 68,74 долара за барел, което е с 0,35 долара по-вече от цената в края на предишната сесия. Във вторник тези контракти поевтиняха с 0,49 долара (0,7%) - до 68,39 долара за барел.

Цената на априлските фючърсите за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време достигна 65,19 долара за барел, което е с 0,39 долара по-високо от нивото в края на вчерашната сесия . Във вторник стойността на тези договори спадна с 0,59 долара (0,9%) - до 64,8 долара за барел.

Според данните на API, запасите от суров петрол в САЩ за седмицата, приключила на 12 март, са намалели с 1,047 милиона барела, след като са се увеличили с 12,792 милиона барела през предходната седмица. Експертите очакваха средно увеличение на запасите от 2,715 милиона барела, съобщава Trading Economics.

Официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните резерви ще бъде публикуван по-късно в сряда. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозират средно увеличение на запасите от нефт в САЩ през миналата седмица с 400 хиляди барела, както и намаляване на запасите от бензин и дестилат, съответно, с 1,4 милиона барела и 900 хиляди барела.

Междувременно инвеститорите са притеснени от перспективите за търсене в Европа поради бавния темп на ваксинации срещу коронавирусната зараза.

Редица европейски държави, включително Германия, Италия, Испания и Франция, спряха употребата на ваксината AstraZeneca COVID-19 поради потенциални странични ефекти.