Цените на петрола се покачват в понеделник сутринта поради очакванията за увеличаване на търсенето в Китай, свързани с обявените от властите в страната планове за стимулиране на икономиката. Пазарът е подкрепен и от решението на Министерството на енергетиката на САЩ да започне попълване на стратегическия петролен резерв (SPR), отбелязва Bloomberg.

Към 9:15 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,24, до $79,28 за барел. В петък цената на тези контракти падна с $2,17 (2,7%) до $79,04 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши с $0,30, до $74,59 за барел. По време на предходната сесия WTI поевтиня с $1,82 (2,4%) до $74,29 за барел.

Като цяло през изминалата седмица Brent поскъпна с 3,9%, а WTI - с 4,6%.

Китайските власти в края на миналата седмица обявиха намерението си да се съсредоточат върху стимулирането на икономическия растеж през 2023 година. Ръководството на страната обеща да предприеме стъпки, за да помогне за увеличаване на вътрешното търсене, превръщайки го в приоритет за следващата година, съобщи агенция Синхуа.

Освен това Пекин възнамерява да подкрепи частния бизнес и жилищния пазар.

"Фактът, че Китай обявява стимулирането на вътрешното потребление като икономически приоритет за 2023 г., подобрява нашите очаквания за перспективите за търсенето на петрол", каза Чару Чанана, анализатор в Saxo Capital Markets в Сингапур, пред Bloomberg.