Цените на петрола се покачват в сряда сутринта на базата на данните от Американския петролен институт (API) за рязък спад на търговските запаси от суровината в САЩ.

Подкрепа за ръст на котировките идва и от информация на The Wall Street Journal и Bloomberg, че Саудитска Арабия се страхува от ирански атаки срещу съоръжения в страната, както и в Ирак. Това може да доведе до прекъсване на доставките на петрол от региона и повишаване на цените на енергийната суровина.

Днес към 9:15 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,93, до $95,58 за барел. Във вторник цената на тези контаркти се покачи с $1,84 (2%) до $94,65 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с $1,11, до $89,46 за барел. До затварянето на предишната търговска сесия WTI поскъпна с $1,84 (2,1%) до $88,37 за барел.

Стоковите резерви от петрол в САЩ са намалели с 6,53 милиона барела през седмицата, приключила на 28 октомври, след като се повишиха с 4,52 милиона барела за предходния седемдневен период, според отчетоха данните на API, публикувани във вторник.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официални данни за състоянието на енергийните запаси на страната запасите по-късно в сряда. Експертите, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, средно очакват спад на търговските запасите от петрол през миналата седмица с 1,6 милиона барела, от бензин - с 1,9 милиона барела и на дестилати с 1 милион барела.