Петролните цени нарастват в сряда на фона на данни от Американския петролен институт (API), които показаха спад в американските запаси миналата седмица.

Към 9:14 часа българско време септември фючърсите за сорта Brent поскъпват на лондонската борса ICE Futures с 0,38 долара - до 74,86 долара за барел. Във вторник тези контракти поевтиняха с 0,02 долара (0,03%) - до 74,48 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдига с 0,46 долара, до 72,11 долара за барел. В хода на предишната сесия тя спадна с 0,26 долара (0,4%) - до 71,65 долара за барел.

Според данните на API стоковите резерви от суровината в САЩ за седмицата, приключила на 23 юли, са намалели с 4,728 милиона барела. Намаляване на запасите ще бъде отбелязано през деветата от последните десет седмици, ако официалният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ потвърди данните от API.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват средно, че запасите от петрол в страната през миналата седмица са намалели с 2,5 милиона барела, резервите от бензин - с 1,3 милиона барела, а от дестилати - с 1,6 милиона барела.

Експертите смятат, че световните запаси от петрол ще намалят през останалата част от тази година на фона на възстановяването от последиците от пандемията на икономиките, големите потребители на енергия. В същото време експертите предупреждават, че бързото разпространение на новия щам на COVID-19 "делта" ще ограничи търсенето в краткосрочен план.

"Основният риск за петролния пазар в момента остава" делтата ", тъй като много страни се опитват да се адаптират към подновеното увеличение на заболеваемостта, - каза Сувро Саркар, анализатор в DBS Bank Ltd. в Сингапур. - Силното търсене в САЩ и Европа обаче ще продължат да осигуряват подкрепа за цените на петрола в близко бъдеще. "