Цените на петрола и в сряда продължават умерено да се понижават заради неочаквания ръст на запасите в САЩ. За инвеститорите остава и някаква доза неопределеност в навечерието на срещата на участниците в пакта ОПЕК+ за съкращаване на добива.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняват с 0,71 процента до $63,16 за барел. В същото време контрактите за американския еталон WTI се търгуват около нивото $57,70 за барел, с 0,5 процента под цената от края на вчерашната сесия.

Във вторник двете еталонни световни марки поевтиняха с 23 и 12 цента съответно.

По данни на Американския институт по петрола (API), запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 1,8 милиона барела до общ обем от 457,3 милиона барела. Наблюдателите прогнозираха намаление на запасите с 2,3 милиона барела.

В фокуса на пазарите днес е излизането на официалните данни на енергийното министерство за състоянието на запасите от петрол в страната.

Но като цяло, вниманието е насочено към срещата на участниците в пакта ОПЕК+, която ще се проведе утре във Виена. На нея те ще обсъдят резултатите от досегашното действие на споразумението за съкращаване на добива и евентуалното му продължаване до края на 2018 година.

Според представители на ОПЕК най-вероятния резултата от срещата ще бъде продължаване на споразумението с девет месеца. В същото време някои експерти смятат, че няма необходимост да се удължава срокът до края на следващата година, тъй като пазарът вече се движел към балансиране между търсенето и предлагането и то на фона на подем в световната икономика.

Участниците на пазара отбелязват, че продължаването на споразумението с още 9 месеца няма да се отрази съществено върху цените, тъй като то вече е заложено в котировките на петрола. Даже очакват да има корекция на цените в посока надолу.