Цените на петрола се покачват и в сряда поради сигнали за намаляване на запасите в САЩ, продължавайки повишението, започнало след неочаквано съкращаване на производството от редица страни от ОПЕК+.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани в нощта на вторник срещу сряда, показват намаление на стоковите петролни запаси в САЩ през седмицата, приключила на 31 март, с 4,35 милиона барела.

Официалните данни за състоянието на енергийните резерви в САЩ за изминалата седмица ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в сряда. Предходните данни отметоха, че търговските резерви от петрол в страната са намалели със 7,49 милиона барела.

Цената на юнските фючърси за европейския еталонен сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в сряда е 85,40 ​​долара за барел, което е с 0,46 долара повече от затварянето на предходната сесия. Във вторник тези договори поскъпнаха до $84,94 за барел.

В същото време майските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $0,08, до $80,79 за барел. До края на предходната сесия цената на договорите се увеличи с $0,29, до $80,71 за барел, което е максимум от 26 януари.

Цените на петрола се повишиха с почти 7% през първите две сесии на тази седмица. В неделя вечерта 9 от 20-те страни от пакта ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения на добива от май до края на годината. Това е в допълнение към ангажиментите за коригиране на производството на петрол, които поеха на среща през октомври миналата година (общо намаление от 2 милиона барела на ден от нивото от август 2022 г.).

Допълнителното доброволно коригиране на производството от страните от ОПЕК+ ще възлезе на общо 1,66 милиона барела на ден.

Неочакваното решение на редица страни от ОПЕК+ доведе до преразглеждане на прогнозите за цените на петрола от редица експерти и предизвика нова вълна от опасения за инфлацията, отбелязва Bloomberg.