Пазарните котировки на петрола продължават да растат, след като се повишиха предния ден на фона на данни от Министерството на енергетиката на САЩ, които показаха спад в запасите от петрол и бензин в САЩ преди началото на автомобилния сезон.

Цената на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в четвъртък бе $114,77 за барел, което е $0,74 по-висока от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с $0,47 (0,4%) до $114,03 за барел.

В същото време юлските фючърсите за американсикя еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по $111,17 за барел, което е $0.84 по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. В сряда цената на тези договори се увеличи с $0,56 (0,5%) до $110,33 за барел.

Според Министерството на енергетиката на САЩ търговските резерви от петрол в страната за седмицата, приключила на 20 май, са намалели с 1,02 милиона барела - до 419,8 милиона барела. Средно експертите очакваха спадът им да е с 2,13 милиона барела.

Запасите на терминала Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван с Nymex, паднаха с 1,1 милиона барела. Производството на петрол в САЩ остана на 11,9 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин са намалели с 482 хил. барела, дестилатите - са се увеличили с 1,66 млн. барела. Очакваше се запасите от бензин да намалеят с 2,13 милиона барела, а запасите от дестилат да се повишат с 1 милион барела.

"Петролният пазар остава напрегнат и цените на петрола вероятно ще продължат да се покачват", каза анализаторът на Oanda Ед Моя, цитиран от Bloomberg.

По-рано тази седмица се появи информация, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля възможността за ограничаване на износа на петролни продукти от страната, за да ограничи покачващите се цени на бензина и дизеловото гориво.

"Засега САЩ не бързат да вървят по този път и се фокусират върху освобождаването на петрол от стратегическия резерв", каза Уорън Патерсън, стратег на ING по суровини.

"Въпреки че продажбата на петрол от резерва може леко да намали цените на петрола, този ход няма да помогне за справяне с недостига на бензин", каза експерт, цитиран от Market Watch.