Цените на петрола в сряда се увеличават след тяхното понижение през последните шест сесии, предизвикано от опасения за съкращаване на търсенето на глобалния пазар.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,46 - до $59,35 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти спадна с $0,36 и в края на сесията бе $58,89 за барел.

Стойността на ноемврийските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се увеличава с $0,73, до $54,35 за барел. Вчера неговата цена се понижи с $0,45 , до $53,62 за барел.

Днешният ръст на цените е предизвикан от данните на Американския институт за петрола (American Petroleum Institute, API), показващи съкращаването на запасите от суровината в САЩ през миналата седмица с 5,9 млн. барела.

Официалните данни на енергийното министерство за състоянието н стоковите резерви в САЩ ще бъдат публикуван по-късно в сряда. Анкетираните от Bloomberg експерти очакват увеличаване на запасите с 2 млн. барела.

Анализаторите отбелязват, че цените на петрола в момента се намират под нивото им преди атаките срещу съоръженията в Саудитска Арабия на 14 септември. Спадът в последните дни се обяснява с новите опасения по повод забавянето на растежа на световната икономика и свързаното с това свиване на търсенето на суровината.

По оценка на анкетираните от Bloomberg експерти страните членки на ОПЕК през септември са съкратили добива с рекордите 1,59 млн. барела - до минималното равнище за последното десетилетие - 28,3 млн. барела на денонощие.