Цените на петрола в сряда нарастват с около 1 процент на фона на възстановяването на фондовите пазари и очакванията, че намаляването на добива от участниците в споразумението ОРЕК+ ще балансира търсенето и предлагането на пазара.

В тази посока подкрепа за котировките дадоха и данните за намаляване на запасите от суровината в САЩ. Както и проблемите с доставките в Либия, където бунтовници завзеха най-голямото находище в страната, отбелязва Reuters.

Фючърсите за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса се покачиха със 73 цента до $60,93 за барел. По време търговият във вторник тяхната цена се повиши с $0,23 и при закриване на сесията бе $60,20 за барел.

Американският еталон WTI в същото врем на нюйоркската стокова борса се търгува по $52,27 за барел, поскъпвайки с 60 цента. Във вторник тези контракти повишиха цената си с $0,65 (1,27%), до $51,65 за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера каза в интервю за Ройтерс, че Вашингтон води преговори с Пекин за урегулиране на търговските спорове между двете най-големи икономики в света.

Решението на ОПЕК и някои други производители извън картела, на първо място Русия, се споразумяха да съкратят добива на петрол от 1 януари с 1,2 млн. тона на денонощие. Това даде подкрепа за петролните цени тази седмица, макар ефекта засега да е по-малък от очакваното.

Запасите от суровината в САЩ рязко са се понижили, показват данните на Американския институт по петрола. (API). През миналата седмица стоковите резерви от петрол са спаднали с 10,2 милиона барела до 437,8 милиона.