След като в неделя петролът сорт брент почти достигна цена от 40 долара за барел, днес фючърсите с доставка през юли поевтиняха с 0,68% до 39,48 долара за барел. При брент спадът е още по-нисък - 0,4% до 42,01 долара за барел.

Докато суровината все още е на потиснати цени спрямо миналата година, Ирак обяви, че ще инвестира в драстичното увеличаване на добива си на природен газ. Планът е той да се покачи с 1,2 млрд. кубични фута дневно спрямо сегашната си стойност от 2,7 млрд. кубични фута, които се добиват паралелно с петрола. Още 700 млн. кубични фута дневно трябва да дойдат от находищата Аккас и Мансурия.

Целта на страната е да понижи зависимостта си от иранска електроенергия и природен газ. Това е ход, за който настояват и от администрацията на САЩ от месеци. Въпреки санкциите, Ирак зависи от външното финансиране за Common Seawater Supply Project, който се осъществява от ExxonMobil. Мегапроектът на стойност 53 млрд. долара е от решаващо значение за петролната индустрия на Ирак, тъй като страната иска да постигне добив от 6,2 млн. барела дневно, които без инфраструктурата трудно биха били осъществими.

Цена от $190 на петрола изглежда невероятна, но според JPMorgan е възможна и след пандемията

Цена от $190 на петрола изглежда невероятна, но според JPMorgan е възможна и след пандемията

Това са прогнозите от доклад на банката

В другия край на света, Норвегия увеличи блоковете, които отпуска ежегодно на концесия за добив и проучване за петрол и газ, с 32 през тази година. "Норвежкото правителство следва предвидима дългосрочна политика по отношение на петрола", каза министершата на петрола и енергията Тина Бру. "Новите открития са предпоставка за дългосрочна заетост, създаване на стойност и приходи за правителството. Затова редовното осигуряване на лицензи е ключов елемент на политиката ни."

В момента страната свива добива на петрол, тъй като цената му на международните пазари е потисната. Но без нови открития, след 2023 г. се очаква така или иначе добивът в териториалните води на страната да се понижи, тъй като находищата "Йохан Свердруп" и "Йохан Кастберг" ще достигнат пиково производство.

"Дори и след десетилетия добив, в региона все още има нови възможности", каза Бру. "Заради новите технологии и новите играчи, вярвам, че ще видим открития в блоковете, за които ще отпуснем лицензи през тази година."

При последния рунд бяха отпуснати 69 лиценза на 28 компании, съответно 33 в Северно море, 23 в Норвежко море и 13 в Баренцово море.