Петролните цени се понижават в четвъртък след техния скок предния ден на фона на бързото разпространение на варианта "делта" на COVID-19 в света. Преди това котировките за Brent паднаха до 69 долара за барел.

Експертите се опасяват, че увеличаването на заболеваемостта ще доведе до въвеждането на нови карантинни мерки, които ще ограничат търсенето на петрол. Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, вече обяви поредица от ограничения, тъй като смъртността от коронавирус в страната достигна рекордно високи стойности.

Увеличава се и заболеваемостта в САЩ. Например в Тексас броят на потвърдените случаи на COVID-19 в сряда достигна максимум за 3 месеца.

"В близко бъдеще пазарът на петрол може да остане нестабилен, но е малко вероятно цени под 70 долара за барел да се задържат дълго време, предвид силното търсене", каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. пред Bloomberg.

Цената на септемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта към 9,25 ч. българско време на лондонската борса ICE Futures спадна с 0,17 долара до 72,06 долара за барел. В сряда Brent поскъпна с $2,88 (4.2%) - до $72,23 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с 0,09 долара, до 70,21 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези контракти се повиши с 3,1 долара (4,6%) до 70,3 долара за барел.

Американското министерство на енергетиката обяви първото от девет седмици увеличение на петролните резерви в САЩ при намаляване на стоковите резерви от бензин и дестилати. Запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 16 юли, се увеличават с 2,1 милиона барела до 439,7 милиона барела. Текущите резерви са с около 7% под средното за пет години за това време на годината, заяви енергийното министерство. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно спад от 6,7 милиона барела в запасите миналата седмица.

Запасите в терминала Cushing, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex,с паднаха 1,4 милиона барела миналата седмица, до най-ниското си ниво от януари 2020 г. - 36,7 милиона барела.

Запасите от бензин в САЩ са намалели със 100 хиляди барела, а дестилатите - с 1,3 милиона барела. Анализаторите очакваха техния спад средно съответно с 1,1 милиона барела и 600 хиляди барела.