Петролните цени са относително в четвъртък сутринта след солидния им спад на базата на предходните две сесии.

Търговците оценяват данните за промените в запасите от гориво в САЩ, както и изявленията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Ръководството на Фед все още не е взело решение с колко ще повиши основния лихвен процент на заседанието през март, каза ръководителят на американската централна банка. Това според него ще зависи от статистиката за инфлацията и заетостта в САЩ, която регулаторът тепърва ще оценява.

Търговските запаси от петрол в САЩ са намалели с 1,69 милиона барела миналата седмица до 478,51 милиона барела, според седмичния доклад на Министерството на енергетиката. Това е първият спад на показателя за последните 11 седмици.

Стоковите резерви от бензин са намалели с 1,13 милиона барела, докато на дестилатите са се увеличили със 138 000 барела.

Експертите очакваха увеличение на запасите от петрол с 1,6 милиона барела, намаляване на запасите от бензин с 2 милиона барела и дестилати - с 1,3 милиона барела.

Котировките на майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време бяха 82,80 долара за барел, което е с 0,14 долара по-високо от края на предходната търговия. В сряда цената на тези договори паднаха с $0,63.

Цената на фючърсите за американския суров петрол WTI за април при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижи с $0,10, до $76,56 за барел. В резултат на предишната търговия стойността на договорите падна с $0,92 (1,2%) и възлиза на $76,66 за барел.