Петролните котировки се променят слабо в петък сутринта, търговци и инвеститори продължават да оценяват данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие.

Цената на септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:18 часа българско време е 107,01 долара за барел, което е с 0,13 долара по-малко от затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с 52 цента до 107,14 долара за барел.

В същото време септемврийските фючърси за американския еталон WTI за при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 96,63 долара за барел, което е с 0,21 долара по-скъпо от крайната цена в четвъртък. До затварянето на пазара вчера стойността на тези контракти падна с 84 цента (0,9%) до 96,42 долара за барел.

Икономиката на САЩ се е свила с 0,9% на годишна база през второто тримесечие, показват предварителните данни на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък. Средно анализаторите очакваха ръст от 0,4-0,5%.

БВП на САЩ се понижи за второ поредно тримесечие, което е в съответствие с техническото определение за рецесия. През първото тримесечие БВП на САЩ спадна с 1,6%.

"Цените на петрола остават нестабилни, тъй като търговците на енергия осмислят неочаквани данни за второто поредно свиване на американската икономика", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Ден по-рано Фед повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, до 2,25-2,5%, и сигнализира готовността си да продължи затягането на паричната политика.

"Изглежда, че Фед е решен да продължи да повишава лихвените проценти, което ще окаже натиск върху икономическата активност и търсенето на петрол", каза Моя.