Основният доставчик на стоки за Индия продължава да е Китай, независимо че продажбите му за страната през първото тримесечие на 2023 година са намалели с 15,4% на годишна база, до 22,6 милиарда долара.Това следва от анализ на РИА Новости на основата на данни от индийското Министерство на търговията и промишлеността.

Русия е изнесла за Индия през първото тримесечие на 2023 г. стоки за рекордна обща сума, като това я прави вторият най-голям доставчик за страната за първи път.

Според статистиката на индийското ведомство, износът на Русия за Индия за периода януари-март се е увеличил 4,7 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

Показателят достигна 15,5 милиарда долара, като това е най-високата стойност за тримесечие в историята на търговията на двете страни.

Освен това, за първото тримесечие износът на Индия за Русия се е увеличил с 33% на годишна база до 947 милиона долара, а общият търговски оборот между двете страни е нараснал 4,1 пъти на годишна база, до 16,45 милиарда долара.

Индия (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Кой (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Голяма част от горивата са от преработен руски петрол

На трето място по обем на износа за Индия във финансово изражение са Обединените арабски емирства (ОАЕ) - с 12,7 млрд. долара за първото тримесечие на тази година, спрямо 12,1 млрд. долара за същия период на миналата година, т.е. има повишение с почти 5%.

На четвърто място в своеобразната класация са САЩ, чиито внос в Индия за разглеждания период е намалял с 8,8% на годишна база.

Челната петица "затваря" Саудитска Арабия, от която за първото тримесечие Индия е закупила стоки за общо 10,4 милиарда долара, което е с 10,9% по-малко спрямо същия период преди година.

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

Най-голямо придвижване напред в "класацията" отбелязват Норвегия и Саудитска Арабия