През април Индия по всяка вероятност ще стане най-големият доставчик на петролни продукти за Европа. По данни на анализаторската компания Kpler, обемът на износа й за Европа ще надхвърли 360 хиляди барела на денонощие, пише Bloomberg. В същото време, Индия продължава да увеличава покупките си на суров петрол от Москва - вносът му от Русия в Индия се очаква този месец да надхвърли 2 милиона барела на денонощие, което е почти 44% от общия обем на доставки на петрол за страната.

Припомня се, че ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол започна да действа на 5 декември, а върху вноса на петролни продукти - на 5 февруари. От тези дати бяха определени и "тавани" на цените за доставките на петрол и петролни продукти от Русия за трети страни.

Санкциите на Брюксел обаче, не пречат на страни като Индия, да купуват евтините руски енертийни суровини, да ги преработват в горива, в частност дизел, и да ги продават в Европа с надценка, пише агенцията. Наскоро Bloomberg отбеляза в тази връзка и нарасналата роля на Ню Делхи на световния пазар на горива.

Индия обясни защо купува (толкова много) петрол от Русия

Индия обясни защо купува (толкова много) петрол от Русия

Страната ще продължи сътрудничеството си с Русия

"Руският петрол се връща в Европа (под една или друга форма) въпреки всички санкции, а Индия, която увеличава износа си на горива на Запад, е отличен пример за това", коментира водещият анализатор на петролните пазари в Kpler, Виктор Катона. По думите му, няма как и да е иначе, предвид обемите петрол, които Ню Делхи купува от Москва.

Анализатори от Vortexa по-рано изчислиха, че през март Русия е изнесла за Индия 1,64 милиона барела петрол на денонощие, което я прави най-големия доставчик за тази страна за шести пореден месец.

Индия не се присъедини официално към санкциите спрямо Русия относно "тавана" на цените на петрола, но както Bloomberg съобщи малко по-рано, банките в страната са препоръчали на индийските рафинерии да не купуват руски петрол над "тавана" от 60 долара за барел, наложен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия.

След което министърът на петрола на Индия Панкадж Джайн заяви, че по-голямата част от доставките на руски петрол за Индия така или иначе са на цена под лимита, но "никой не пречи" на нефтопреработвателните предприятия да го купува на по-висока цена. В този случай обаче, съответните фирми се налага сами да търсят алтернативни механизми за разплащане, допълни министърът.

Единствено Индия ще спечели (икономически) от конфликта в Украйна, според френски икономист

Единствената държава, която ще спечели (икономически) от конфликта в Украйна, според френски икономист

Настоящата 2023 г. ще бъде трудна за (почти) всички държави, смята икономистът