Икономиката на Турция загуби част от инерцията си през третото тримесечие заради политическата несигурност и повишените опасения от нови американски санкции, пише Bloomberg.

През трите месеца до края на септември брутният вътрешен продукт на южната ни съседка нараства с 0,4 процента спрямо предходното тримесечие, показват сезонно изгладените данни. Между април и юни икономиката на Турция записа експанзия от 1 процента. Спрямо година по-рано, БВП нараства с 0,9 процента, което отбелязва първата експанзия през тази година.

Забавянето на растежа на тримесечна база се дължи основно на спад на ръста на потреблението. Разходите на домакинствата, най-големият двигател за турската икономика, се увеличават с 1,9 процента спрямо предходното тримесечие; през второто тримесечие ръстът бе 3,4 процента. Правителствените разходи намаляват до 1,9 процента растеж от 2,2 процента по-рано.

Данните, публикувани в понеделник, показват, че централната банка все още има много работа в посока подкрепа на икономиката, която излезе от рецесия по-рано тази година след валутната криза от 2018 г. Икономически данни, като тези за дейността на заводите, показват, че икономиката отното е по пътя на растежа, подпомогната и от стимулите на централната банка. Но опасенията от американски санкции и политическа несигурност натежават над настроенията на потребителите и бизнеса.

UniCredit си тръгва от Турция

Първа голяма европейска банка напуска Турция

Финансовата институция преразглежда операциите си в южната ни съседка