Най-голямата италианска банка UniCredit най-вероятно ще се раздели с бизнеса си в Турция. От финансовата институция потвърдиха, че се водят преговори с най-големия турски индустриален конгломерат Koc Holding относно съвместното им предприятие Koc Financial Services в страната.

В петък стана ясно, че кредиторът е сключил сделка за намаляването на зависимостта си от турската банка Yapi Kredi - третата по големина банка в южната ни съседка, която има пазарна стойност от 3,7 милиарда долара. Това се счита за първа стъпка от пълното напускане на турския пазар от страна на UniCredit.

Очаква се като част от плана европейската банка да продаде своя 50-процентов дял в Koc Financial Services на своя партньор Koc Holding, твърдят двама независими анонимни източници за Reuters. Дружеството е джънт венчър на UniCredit и Koc Holding, което от своя страна държи контрола над Yapi Kredi.

UniCredit разглежда възможности за отделяне на чуждестранните си операции в холдинг

UniCredit разглежда възможности за отделяне на чуждестранните си операции в холдинг

Това е потвърдил председателят на банката Фабрицио Сакомани

Споразумението с Koc Group не е окончателно, пише в изявление на италианската банка. UniCredit ще променя присъствието си на пазара, ако това е необходимо.

Финансовата институция започна преговори с Koc Holding по-рано тази година. Целта беше да получи пълен контрол върху Yapi Kredi.

Сделката е един от последните ходове от многото отстъпки, които шефът на UniCredit Жан-Пиер Мустие предприе, след като пое ръководството на най-голямата банка в Италия по активи през 2016 година, който към момента има капитализация от 27,7 милиарда евро.

По време на представянето на финансовите данни на банката след третото тримесечие Мустие беше попитан за възможно напускане на Турция. Тогава той обяви, че тя непрекъснато преразглежда разпределението на капитала си, спрямо нейните клиенти, както и пазарите, на които оперира.

UniCredit иска да получи директен контрол върху част от една от големите турски банки

UniCredit иска да получи директен контрол върху част от една от големите турски банки

Тя притежава дял от 41% в нея