Италианската UniCredit води разговори за получаването на директен контрол върху част от турската банка Yapi Kredi. По този начин финансовата институция ще може да намали участието си в нея или да продаде изцяло акциите, които притежава, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Ръководството на UniCredit води преговори с партньора си Koc Holding в тази посока. Двете държат джойнт венчъра Koc Financial Services, който от своя страна е собственик на 82% от акциите на Yapi Kredi.

Според твърденията на източниците италианската банка иска да излезе от джойнт венчъра и да получи директен контрол върху своя дял от 41% от ценните книжа.

И двете финансови компании ще търсят възможност да приключат сделката до края на годината. Това ще позволи на UniCredit да реши какво да прави с дела си в Yapi Kredi, без да е необходимо да договори това с Koc.

Засега представителите на UniCredit, Koc и Yapi Kredi отказват коментар по казуса.

Турската банка е пета по големина по общо активи в южната ни съседка. Към края на миналата година тя разполага с такива на стойност от близо 55 милиарда евро.